Ako vam odlože let zbog nevremena, ovo morate da znate! Evo u kom slučaju imate pravo na odštetu
Aerodrom, Foto: EPA MICHAEL REYNOLDS

prava putnika

Ako vam odlože let zbog nevremena, ovo morate da znate! Evo u kom slučaju imate pravo na odštetu

Koja su prava putnika ako se odloži let zbog loših vremenskih uslova?

Objavljeno:

Talas nevremena, praćen kišom, olujom i gromovima, juče je zahvatio Grčku. Onima koji su išli do Grčke avionom su letovi odloženi, a Dejan Gavrilović ispred udruženja "Efektiva" je otkrio da li putnici imaju pravo na odštetu ukoliko im je let pomeren upravo zbog loših vremenskih prognoza.

"Putnik tada i nema neka prava, budući da je reč o nekoj 'višoj sili', odnosno vremenskim nepogodama. Kada je nevreme u pitanju, to je nešto na šta nije mogla da utiče ni agencija, ni avio kompanija", ističe Gavrilović. "Postoji neko pravilo koje kaže ako je avio-kompanija mogla da predupredi to ili je bilo drugih letova, a avio-kompanija je svojim nekim ponašanjem doprinela da taj let kasni, onda bi tu putnik mogao da ima neko pravo na odšetu.

Dejan Gavrilović
Dejan Gavrilovićfoto: Printscreen/youtube/Redakcija

Dopisnica Politike Jasmina Pavlović Stamenić koja je u Grčkoj napominje da je nevreme bilo manjeg intenziteta nego što su to najavljivali meteorolozi, ali da su ljudi poslušali sve savete nadležnih i da tokom jučerašnjeg dana na grčkim ulicama nije bilo ni automobila ni ljudi.

Nevreme u Grčkoj
Nevreme u Grčkojfoto: Printscreen/Facebook/Grčka info

"Najviše je stradao sever Grčke, zapadni Peloponez, bilo je nevremena i na Atici. Sve se to polako spušta ka južnim grčkim ostrvima. Kao i kod svih ekspres nevremena, napravljena je velika šteta, poplave, uništeni su usevi. Gledajući slike naših turista, bilo je i pijavica i potpuno crnog neba. Kažu da je za 12 sati bilo 15.000 gromova. To je prouzrokovalo i manje požare, ali sve to je brzo lokalizovano. Sistem dronova radi i čim se pojavi i mali požar, odmah se reaguje", izveštava dopisnica i dodaje:

"Ovo je samo bio mali jesenji predah za nas. Opet greje sunce i već za sutra najavljuju više od 38 stepeni".

Bonus video:

00:05

Nevreme u Beogradu

(Espreso / TV Prva / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.